În zilele noastre, mai multe restaurante din Spania, Maroc, Algeria, Franța, Anglia, Qatar, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită promit să ne conducă spre gustul original al bucătăriei lui Ziryab, însă cel mai apropiat de original este restaurantul Le Ziryab din Maroc.Cu toate astea, directorul National Restaurant Association, dar și chefii marilor restaurante sunt de părere că servirea unui aperitiv, entrée și desert, este singurul mod prin care avem parte de o sărbătoare a gusturilor.
În 2017, Revista „What’s Hot” lansată de National Restaurant Association vorbea despre tendința Statelor Unite de a renunța la clasicul meniu cu trei feluri de mâncare, în favoarea preparatelor inspirate din fast-food. 2020 s-a îndepărtat și mai mult de tradițional, deoarece trendul anului au fost plantele proteice și salatele. Așadar, renumitul meniu format din trei feluri de mâncare este departe de a se mai bucura de anii lui de glorie.
Un persan a venit cu ideea meniului format din trei feluri de mâncare
Născut în sudul Baghdadului (Iraq) în anul 789, profesorul, inventatorul, poetul și muzicianul Abu l-Hasan Ali ibn Nafi, era cunoscut pentru cunoștințele vaste din științele fizice, meteorologie, astronomie, geografie, botanică, invenții, artă culinară și mai ales pentru nenumăratele cântece pe care le știa.
În 822, Abu l-Hasan Ali ibn Nafi ajunge în Spania maură, în celebrul oraș Córdoba, printre cele mai mari din Europa de atunci, puternic centru cultural și capitală de califat. Córdoba avea în vremea aceea jumătate de milion de locuitori și atrăgea oameni din mai toate colțurile lumii. Se spune că mulți muzicieni au trecut pe la Curtea din Córdoba, însă Abu l-Hasan a fost cel mai bun. După sosirea lui în Peninsulă, devine repede cunoscut și numit Ziryab, care în limba arabă înseamnă gaiță, o pasăre înrudită cu corbul, dar cu un penaj viu și strigăte mai puternice.
Ziryab a avut o mare influență asupra culturii din sudul Spaniei, nu numai din punct de vedere muzical, ci și din punct de vedere culinar. Ziryab a fost cel care a cerut renunțarea la obiceiul lăsat de bizantini de a îndestula mesele cu preparate aduse toate în același timp. El a propus crearea de meniuri formate din trei feluri de mâncare, servite în anumite intervale, în conformitate cu muzica pe care le-o oferea mesenilor: prima dată să fie servită supa, apoi felul principal, de obicei carne, iar in final, desertul, nucile sau fructele.
Ziryab însuși a creat anumite feluri de mâncare ca taqliyat Ziryab (tocană de fasole), zalabia (aluat dulce prăjit) și ziriabi (chiftele prăjite în aluat).
Acest mod de a mânca a fost preferat într-atât, încât să domine felul în care lumea occidentală a continuat să mănânce pentru mai bine de o mie de ani.
În ultimele decenii, masa cu trei feluri de mâncare a scăzut din preferințe, pentru că și mentalitatea noastră s-a schimbat. Ne dorim să petrecem cât mai puțin timp gătind, iar potrivirea felurilor de mâncare poate fi o bătaie de cap.
0 Comments
Trimiteți un comentariu