• De aici, din plină toamnă ruginie, în Algeria, în oaza roșie Timimoun, la orașul berber Ighezer

    orașul Ighezer

Ksar – un cuvânt din limba arabă vorbită în nordul Africii, care înseamnă oraș fortificat și care a fost probabil împrumutat din latinescul castrum, castel.

Ksar se referă, totuși, la mai mult decât un simplu oraș fortificat – mai exact, la o grupare de adăposturi strategic construite de berberi în zonele muntoase sau deluroase din deșertul Sahara, care adăpostea câte un trib și cuprindea moschei, grânare, cuptoare, băi și magazine.

În regiunea Magreb, din Maroc până în Egipt, pe tot întinsul Saharian, de pe malurile Râului Draa, până la Munții Atlas, întâlnim orașele fortificate ale berberilor, poporul indigen al Africii de Nord. Acest popor a fost cunoscut în antichitate sub numele de nubienilibieni sau mauri. Ei au fost stăpâniți de romani, invadați de vandali și cuceriți de arabi. Ei și-au însușit împreună cu Islamul, elemente din limba arabă, deși comunicau, în funcție de trib, în 300 de dialecte provenite din berbera veche. Istoria triburilor berbere începe cu  3000 de ani î.Hr.

Fascinantele locuințe ale berberilor au fost mereu deschise turiștilor, de aceea nenumărate familii găzduiesc și astăzi turiști interesați de istoria nomazilor. O casă berberă este construită pe mai multe niveluri, în așa fel încât să rămână răcoroasă vara și caldă iarna. Uneori, îi găsim pe berberi trăind în corturi vara (Maroc) sau în case săpate în pământ (Tunisia), dar mereu bucuroși de oaspeții pe care îi așteaptă cu ceainicul plin.

Matmata, Tunisia

intrarea în casa unei familii de berberi din Maroc

Ksar Nalut, oraș berber fortificat, Libia

În Tunisia, ksarul, orașul berber, era în primul rând un grânar, în Maroc avea numai locuințe, dar în Algeria era o adevărată cetate.

 

Algeria, Ksar Ighezer, cetatea berberă care încă ține piept timpului

Ksar Ighezer este ușor de vizitat, situat la numai 12 km de comuna Timimoun, din provincia Adrar, Algeria. Deși în mijlocul Saharei, Ighezer este așezat lângă  lacul Timimoun (astăzi secat) și este înconjurat de plantații verzi de palmieri.

Ighezer este un vestigiu care atestă îndelungata istorie a regiunii. Cu toate că multe detalii cu privire la trecutul lui au rămas încă necunoscute, de la localnici aflăm că Ighezer a fost ridicat de tribul berber Zenata, care se pare că a ales zona Timimoun, datorită sursei de apă pe care au găsit-o acolo.

Se presupune că Ighezer datează din jurul secolului X, dar nu numai vechimea lui impresionează, ci și construcția lui somptuoasă, ingenioasă, diferită de celălalte orașe barbare, dintre care amintim Ksar es-Seghir (Maroc), Ksar Nalut (Libia), Ksar Ouled Soltane (Tunisia).

Ighezer nu numai că a fost ridicat într-un loc strategic, pe o zonă mai înaltă, prevăzut cu un turn de observație, dar a fost și bine întemeiat, cu stâlpi de consolidare, atât împotriva dușmanilor, cât și a condițiilor climatice aspre. Odată trecut de zidul de apărare, drumurile de acces aveau să formeze un  labirint din care se putea intra în adăposturi. Acestea erau încăperi lipite una de cealaltă, cu o bucătărie comună, iar intrarea se făcea printr-un spațiu dreptunghiular comun, cu ușa plasată în direcția curentului de aer.

Materialele de construcție folosite au fost gândite pentru a rezista climatului saharian. De aceea, s-au folosit palmieri cu care s-au acoperit aleile pentru ferirea de soare și praf, piatră, lut, stuf și chirpici.

Cu timpul, în perioadele prospere,  ksarul și-a extins aleile și construcția, cu o esplanadă care ducea spre o moschee, o piață și o zonă pentru oaspeți, numită EL-Kaous, adică Arcada, după forma acoperișului ei constuit din trunchiuri de palmier. De asemenea, și-a îmbunătățit condițiile de locuit, zidurile exterioare, strategia de apărare, și-a ridicat un minaret, și-a săpat un șanț înconjurător și și-a extins plantațiile dimprejur.

 

Cel mai admirat oraș fortificat din Sahara

Deși nemailocuit, așa cum sunt cele din Maroc, acest ksar este unul dintre cele mai admirate situri turistice din Sahara, deoarece impresionează prin arhitectura labirintică, distanța spre care se poate supraveghea din turnul de observație, sistemul de irigare a grădinilor, rezistența în timp și atrage prin faptul că unele amănunte despre istoria lui au rămas un mister. Vizitarea orașului Ighezer durează două zile, iar hotelurile din Timimoun încearcă pe cât posibil să recreeze atmosfera unui cămin berber.

orașul Ighezer

orașul Ighezer